9/26/13

Starttirahan saajan työmarkkina-asema vaikuttaa yrityksen menestykseen

Tutkimuksen mukaan starttirahalla perustettu yritys menestyy paremmin, jos yrittäjä ei ole ollut työtön aloittaessaan yritystoiminnan. Vielä tärkeämpää on kuitenkin hyvä idea ja motivaatio toimia yrittäjänä.

Turun yliopiston kauppakorkeakoulun yrittäjyystutkijat selvittivät, miten työmarkkina-asema vaikuttaa starttirahayrittäjän menestymiseen. Työ- ja elinkeinoministeriön teettämässä tutkimuksessa selvisi, että kun yrittäjä ei ole ollut työtön aloittaessaan yritystoiminnan, jatkaa yritys yleensä toimintaansa pidempään. 
‒ Kun työtön ryhtyy yrittäjäsi, on syynä usein työpaikan luominen itselle. Motivaationa tämä näyttää heikentävän yrityksen eloonjäämistä, kertoo kollegiumtutkija Pekka Stenholm, joka toimi hankkeen päävastuullisena tutkijana.

Stenholm korostaakin, että työmarkkina-asemasta riippumatta starttirahalla perustettujen yritysten menestystä selittävät yrittäjyyttä tukeva henkinen pääoma, korkea koulutus, yrittäjänä toimimisen koettu tärkeys ja saadun starttirahan määrä.
‒ Enemmän yrityksen menestymiseen vaikuttaa se, miten hyvä yritysidea on ja miten hyvin asiakkaat tavoitetaan kuin se, mikä on ollut yrittäjän työmarkkina-asema starttirahaa saadessaan.

Tutkimuksessa ei-työttömillä tarkoitetaan palkkatyöstä, opiskelusta tai kotityöstä kokoaikaisiksi yrittäjiksi ryhtyneitä.

Starttiraha turvaa alkuvaiheen toimeentulon
Tutkimus on jatkoa viime vuonna valmistuneelle starttirahan vaikuttavuus- ja toimivuustutkimukselle, jonka kauppakorkeakoulun yrittäjyyden tutkimusyksikkö TSE Entre toteutti työ- ja elinkeinoministeriön toimeksiannosta.
‒ Starttiraha näyttää toimivan hyvin juuri siinä, mihin se on tarkoitettu: yrittäjän toimeentulon turvaamisessa yritystoiminnan alkutaipaleella, Stenholm arvioi. 

Tutkija lisää, että järjestelmän kehittämisen kannalta jatkossa olisi hyvä kiinnittää huomiota muun muassa starttirahan myöntämiseen liittyvien ehtojen tarkasteluun ja hakuprosessiin liittyvän eri toimijoiden välisen yhteistyön tehostamiseen.
‒ Julkisen rahoituksen vaikuttavuuden kannalta olisi myös hyvä selvittää, miten starttirahaa hakeneet ja sitä ilman jääneet henkilöt ovat ratkaisseet työllistymisensä: tuliko heistä silti yrittäjiä ja jos niin millaisia?

Turun kauppakorkeakoulun yrittäjyyden tutkimusyksikkö TSE Entre toteuttaa akateemista ja soveltavaa tutkimustietoa yrittäjyyden merkityksestä, ilmenemismuodoista ja edistämisestä yhteiskunnassa.

No comments: